OGŁOSZENIE

Starosta Międzyrzecki Agnieszka Olender w nawiązaniu do wypowiedzi Prezesa Szpitala Międzyrzeckiego upowszechnionymi w Gazecie Lubuskiej oraz w Informacjach Lubuskich TVP 3 po raz kolejny prostuje nieprawdziwe zarzuty stawiane władzom Powiatu Międzyrzeckiego.

Jak wiemy Prezes Zarządu Spółki Szpital Międzyrzecki, Edward Tyranowicz nie pełni już swoich obowiązków, bo podał się do dymisji. Jak widać fakt ten nie kończy kwestii podnoszonych przez obie strony sporu. Kolejna zmiana na stanowisku Prezesa Zarządu bez wątpienia nie przyczyni się do uzdrowienia sytuacji w międzyrzeckiej lecznicy.

Mieszkańcy źle ten fakt odnotowują, traktując kolejną zmianę jako swoistą karuzelę na stanowisku, typową dla naszego kraju.  Z pewnością trudno porównywać ten przypadek ze zmianami, np. w spółkach państwa, bo i skala rozliczeń jest zupełnie inna. Wspólne natomiast jest to, że zarówno w krajowych spółkach jak i w spółce Szpital Międzyrzecki nikogo dotąd nie pociągnięto do odpowiedzialności za podejmowane decyzje oraz za porażki spółki.
Do chwili obecnej nie wiemy kto tak na prawdę jest odpowiedzialny za obecną sytuację szpitala, bo z pewnością winy nie ponoszą mieszkańcy powiatu.

W poprzednich artykułach wspominaliśmy, że problemem szpitala nie jest tylko trudna sytuacja ekonomiczna, ale także, a możliwe, że przede wszystkim sytuacja kadrowa, która po części w przypadku Zarządu Szpitala kształtowana jest także przez organ właścicielski.

Przykre jest to, że pomimo tego, że w Międzyrzeczu mamy dwa szpitale, to wielu mieszkańców miasta, którzy tylko mają taką możliwość starają się korzystać z usług szpitali w innych miastach, bo po prostu stracili już cierpliwość, a po części także zaufanie. Źle to wróży dla Szpitala Miejskiego i niewątpliwie szkodzi mu, bo na pozytywny wizerunek takiej placówki trzeba pracować latami. Opinii nie kształtują mury szpitalne i sama szpitalna siedziba, na to mają wpływ ludzie, załoga szpitala z szefem placówki na czele.
Może już przyszedł najwyższy czas na to, żeby tę kwestię zamknąć i ustabilizować roszadę na stanowiskach, tak, żeby szpital mógł rozpocząć odbudowę swojego pozytywnego wizerunku.

Poniżej prezentujemy opublikowane pismo Starosty Międzyrzeckiego.

Czytaj także:
PREZES ZARZĄDU MIĘDZYRZECKIEGO SZPITALA WYDAŁ OŚWIADCZENIE
Oświadczenie Starosty Międzyrzeckiego wobec sytuacji w Szpitalu Międzyrzeckim
Zawirowań wokół międzyrzeckiego szpitala ciąg dalszy
Czy nowy prezes uratuje Międzyrzecki Szpital?
Szpital Miejski na rozdrożu
Co jest przyczyną problemów w Międzyrzeckim Szpitalu Miejskim [SONDA]
ZARZĄD POWIATU RATUJE SZPITAL PRZED UPADŁOŚCIĄ
W Szpitalu Miejskim dokonano wymiany agregatu prądotwórczego